Menelaos Parlamas Museum of Rural Life

Voor bezoekers die het Griekse Kreta bezoeken en niet enkel willen genieten van strand en zee, zijn er enkele interessante musea op het eiland. Zo kun je in Heraklion het ‘Historical Museum of Crete’ bezoeken. Een onderdeel van dit museum is het ‘Menelaos Parlamas Museaum of Rural Life’ in de omgeving van Chresonissos. Dit museum ligt in het dorpje Piskopiano op zo’n 1,5 kilometer van de haven van Chersonissos. Beide musea zijn interessant om te bezoeken, waarbij je alles te weten komt over de historie van Kreta en van het landelijke leven in Kreta.

Het Historisch Museum van Kreta

Het Historisch Museum van Kreta mag gezien worden als het belangrijkste museum van Kreta. Het museum werd in 1953 opgericht door de Society of Cretan Historical Studies en wordt nog steeds door deze vereniging gerund. De vereniging heeft zich tot doel gesteld om het culturele erfgoed van Kreta te behouden en in het museum te tonen. Het tijdperk waarover dit gaat, strekt zich uit van de Byzantijnse tijd tot het huidige tijdperk. Dit wordt weergegeven in het museum in de vorm van permanente en tijdelijke tentoonstellingen, maar ook door het tonen van Kretenzer kunst uit allerlei tijdsvakken. Verder worden er lezingen, symposia en filmpresentaties in het aanwezige amfitheater gehouden. In het museum krijg je dus een zeer compleet beeld van de historie van Kreta. Onderdeel van het Historisch Museum van Kreta is het Menelaos Parlamas Museum of Rural Life.

Menelaos Parlamas Museum of Rural Life

Het Menelaos Parlamas Museum of Rural Life is gevestigd in een stenen 19e eeuws woonhuis met een olijfmolen. Het huis werd bewoond door de plattelandsfamilie Parlamas die de woning in 1988 aan de Society of Cretan Historical Studies overdroeg. Sindsdien is het een museum en als onderdeel toegevoegd aan het Historisch Museum van Kreta. Het geeft een goed beeld weer van het plattelandsleven van Kreta ten tijde van de 19e en 20e eeuw. Het museum is onderverdeeld in twee thema’s: het traditionele Kretenzische productieproces van producten die het platteland voortbracht en de Kretenzische weefkunst.

Traditionele Kretenzische productieproces

In dit gedeelte staat het traditionele plattelandsleven centraal. Hier bezichtig je de traditionele olijfoliemolen, de wijnpers en de raki oven. Verder krijg je een overzicht van allerlei toentertijd gebruikte gereedschappen voor de teelt op het land en die tijdens de productie van de landopbrengsten gebruikt werden. Ook ben je getuige van de leefwijze van de bewoners in de 19e en 20e eeuw, waarbij je allerlei objecten en huishoudelijke apparatuur te zien krijgt.

Kretenzische weefkunst

Deze afdeling geeft de geschiedenis van de weefkunst op Kreta in de 19e en 20e eeuw weer. Naast textielgereedschap, krijg je een overzicht van allerlei verschillende soorten weeftechnieken. Verder is er een grote collectie van verschillende Kretenzische weefsel tentoongesteld. Deze weefsels zijn uit alle regio’s van Kreta, met ieder weefsel zijn eigen kenmerken. De weefsels bevatten vooral thema’s als het plattelandsleven en flora en fauna. In het museum wordt ook gebruik gemaakt van digitale media en er is een klein winkeltje gevestigd voor de nodige souvenirs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>